Nu sitter jag på hotellet i Mauritius. Vi har skjutit lite dront. Det tänkte jag skriva mer om när jag kommer hem.

Jag har fått en hel del frågor om Finland.
Alltså inte om landet som sådant, men om min tid som president.

Det började med att Talkshow-värden Conan O’Brien skojade om att han såg ut som Finlands president, Tarja Halonen. Han återkom ofta till detta i programmet, och till slut skulle han åka till Finland för att spela in ett specialprogram om landet, samt träffa Tarja.

Tarja var egentligen inte så himla sugen på det här, och planerade därför en kupp. Conans brev besvarades med att han skulle få träffa Finlands president, men presidentens namn nämndes inte. Av en slump stötte jag på Tarja på en kändisfäst i Tidaholm. Tarja kan svenska, och är mycket trevlig. Hon berättade sina planer för mig och en vecka innan Conan skulle besöka Finland utsågs JAG till president av Tarja själv.
Tanken var att jag blev president för en kort period och att Conan då, som utlovat, skulle få träffa Finlands president, som då var jag. Lite busigt av Tarja, men rätt kul.

Jag började en måndag och skulle vara president “tills vidare”. Antagligen max en månad. Jag förhandlade lite och vi kom överens om att jag skulle vara “president på distans”. Jag var fortfarande hemma i Sverige och skötte det mesta via mail och telefon. Under en invigning av ett bastu-museum var jag med på videolänk. Jag stod alltså i en studio i TV-huset i Göteborg och på muséets yttervägg kunde alla besökare, tack vare en projektor, både se och höra mitt tal.

Detta skedde redan andra dagen av mitt presidentskap, och trots att alla som var närvarande vid ceremonin var väldigt imponerade, höjdes många kritiska röster från andra håll.
¤ Var det verkligen lämpligt att ha en svensk som president i Finland?
¤ Kan en person som aldrig någonsin besökt landet verkligen styra det?
¤ Ska man sumpa en fin chans till uppmärksamhet och bra reklam bara för att presidenten inte vill träffa Conan?

Det hela slutade med att jag avsattes dagen efter. Mina nya kollegor beklagade det hela, men sade att det hade varit tre roliga dagar. Det tyckte jag också, och jag fick en fin fallskärm.
Tarja träffade Conan ändå, och hon sa efteråt att det var väldigt trevligt…